2022 on PUHKAMISE AASTA



Kas ma kavatsen terve 2022. aasta puhata ja mitte tööd teha? Ei, muidugi mitte! Mulle väga meeldib mu töö ja tegelikult pean ennast tagasi hoidma, et mitte üle töötada. Need inimesed, kes suhtuvad oma töösse kirega, põlevadki kiiremini läbi, sest nad on nõus seda tegema paljude asjade, näiteks unetundide, suhete ja tervise arvelt.

Tahan teha kirega oma tööd, aga samas olla olemas iseenda, pere ja sõprade jaoks ning vaadata, mida maailmal veel pakkuda on. Seega otsustasin, et minu 2022. aasta võtmesõnaks on PUHKAMINE

Selleks et saaksin võimalikult palju puhata, pean aga õppima veel efektiivsemalt töötama ja seadma teadlikumalt piire-prioriteete. Me kõik teame, et uue aasta lubadused (hakkan tervislikult toituma, pidutsen vähem, teen regulaarselt trenni, olen vähem ekraani taga) murduvad peagi. Ideena ja eesmärgina on need kõik ju väga ahvatlevad ja ägedad, kuid tihti ei mõelda läbi, et nendega kaasneb vajadus muuta elustiili ja harjumusi. Kui tahame päriselt tulemusi näha, tuleb teha plaan, kuidas nendeni liikuda, igapäevaselt sammude kaupa. Nendest tekib muster, mis on suurte muudatuste aluseks.

Tegelikult ei piisa meile ühest puhkusenädalast aastas. Kui tahame töötada efektiivselt ning soovime, et meil oleks järjepidevalt energiat ja rõõmu nautida igapäevaelu, siis peame õppima puhkama iga kuu, nädal ja päev. Kuidas seda teha? Siin on minu sammud...

 

IGA PÄEV...

  • ... alustan kindla hommikurituaaliga, et ennast päevaks häälestada. See hõlmab ka tund aega ekraanivaba aega, sest kui alustame hommikut kohe uudiste, e-kirjade ja sotsiaalmeediaga, siis väsitab see infotulv meid kohe ära ja röövib meilt energiat. Uuringutes on kindlaks tehtud, et me oleme siis lausa 25% vähem efektiivsed.
  • ... töötan nii, et keskendun ühele asjale korraga. Kui saadan ja loen e-kirju, panen telefoni hääletule ja muud aknad kinni. Kõige hullemini hakivad meie keskendumisvõimet just rööprähklemine ja pidevad teavitused, kõned jms.
  • ... lõpetan töötamise ja panen ekraani kinni kell 17.00. Ekraani taga passimine röövib aega ja energiat – nii ei piisa ka mitmest puhkusest aastas, et tunda ennast puhanuna.

 

IGA NÄDAL...

  • ... on mul töövaba nädalavahetus. See võib mõnele tunduda loomulik, kuid vabakutselisena olen harjunud 24/7 tööd tegema. Nüüd otsustasin, et kõik tööasjad ootavad esmaspäevani, samuti ei jäta ma nädalavahetusse esinemisi (seminarid, koolitused jms), välja arvatud muidugi Trad.Attack!’i kontserdid, sest enamik kontserte toimubki ju nädalavahetusel.
  • ... on mul laupäev ja pühapäev vaba sotsiaalmeediast. Jah, teen telefoniga pilte ja võtan kõne vastu, kui helistab mõni sõber või pereliige.

 

IGA KUU...

  • ... võtan ühe nädalavahetuse ainult endale. Jah täitsa endale, ilma lasteta. Ma armastan oma lapsi väga, aga selleks, et olla hea ema ja pakkuda neile parimat, on mul vaja aega iseendale.
  • ... oleme ühe nädalavahetuse kahekesi koos Jalmariga.
  • ... on mul kaks loomepäeva, kus ma ei tegele kirjadele vastamise jm tööasjadega. Nendel päevadel loon, olgu selleks muusika, uudiskirjad, blogipostitused vms.
  • ... viimane nädal on mul sotsiaalmeediavaba. See on hea aeg, et lülitada ennast teiste inimeste tegemistest välja, analüüsida möödunud kuu tegemisi ja seada sihte järgmiseks.

Lisaks panin plaani neli nädalast puhkust aastas, sest me peaksime iga kolme kuu tagant võtma ühe nädala, mil me tööd ei tee. Planeerisin nii, et kaks puhkust on perega, üks koos Jalmariga ja üks täitsa üksi. Pean tunnistama, et töönarkomaanina tekitab see viimane minus natuke ärevust ja viib kõvasti mugavustsoonist välja, aga elu ongi uute asjade kogemiseks.

Selline on minu ideaalne plaan 2022. aastaks. Kuidas ma sellega hakkama saan ja kuidas selline puhkuse, töö ja ekraanivaba aja jaotamine toimib? Esimene kokkuvõte juba paari kuu pärast! :)

***

Loodan, et said siit nippe, kuidas rohkem puhata. Kui sul ei ole võimalik minna nädalasele puhkusele, siis alusta väikestest igapäevastest sammudest: veeda vähem aega ekraani taga, tee teadlikumalt ja keskendunumalt tööd, jaluta iga päev 15 minutit, võta igal hommikul kindel aeg enda jaoks jne.